Sunday, February 01, 2009

Tieteellinen tutkimus


No niin siinä se viikko vierähti ja niinku mä viime sunnuntaina lupailin, ni Antero ja mä ollaan ruvettu tiedemiehiks. Kuultiin kattokaas sellasta, et aikaa myöten noi omistajat alkaa muistuttaa yhä enenevässä määrin koiraansa. Siitähän me innostuttiin, ku ihan täs tassun etäisyydellä löyty sen verran otollinen tutkimuskohde, eli äiskä, joten tuumasta toimeen. Ja täs ois sit niit tieteellisii tuloksii...

Tutkimuskohde: Äiskä vs. Mopsin rotumääritelmä


MOPSIN ROTUMÄÄRITELMÄ

Yleisvaikutelma: Neliömäinen ja erittäin tukevarakenteinen koira. Tiiviin rakenteen sopusuhtaisuuden ja kehittyneen voimakkaan lihaksiston tulee ilmentää "paljon pienessä koossa".

Äiskän yleisvaikutelma ei kyl täysin vastaa rotumääritelmää, mutta onhan tuo aika tukevarakenteinen ja neliökin siitä löytyy, kun laittaa sen lattialle kontalleen.

Ominaispiirteet: Erittäin viehättävä, arvokas ja älykäs.

Äiskän ominaispiirteiden osalta täytyy kyllä turista, että kauneus on katsojan silmissä. Juu, tää kohta kyl pitäisi muuttaa rotumääritelmään. Vaikka kuin ollaan tutkittu ja tutkittu äiskää, ni ei me kyllä mitään viehättävyyttä, arvokkuutta turisemattakaan älykkyyttä siitä löydetty.

Luonne: Tasainen, iloinen ja eloisa.

Äiskän luonteeseen toi tasaisuus osuu ku nappi silmään. On kattokaas yhtä tasasen äree koko ajan. Hih, iloinen ja eloisa, siis kuka? Ei ainaskaan meen äiskä.

Pää: Suuri, pyöreä, mutta ei omenan muotoinen, ei painaumaa kallossa. Kuono lyhyt tylppä, neliömäinen, mutta ei ylöspäin kääntynyt. Selvät rypyt.

Äiskän pää on lähes täydellinen Mopsin pää, ku se on suuri, pyöreä ja ryppyinen. Kuono, jota äiskä nenäks tituleeraa, ei vielä oikein täytä rotumääritelmää, mut oikeeseen suuntaan se on menossa, ku vanhetessa kaikki kutistuu ja lätistyy kuiteski. Me seurataan Anteron kaa silmä tarkkana äiskän nenävärkin kehittymistä ja tehdään välillä tarkistusmittauksii. Tosta ylimääräsestä aineesta äiskä muuten saakin oivan nenävekin. Sitä se varmaan jo kaipaileekin, kun just viime viikolla se kävi lainaa meen vaseliinii tohon nenävärkkiinsä.

Silmät: Tummat, erittäin suuret, muodoltaan pyöreät, loistavat. Ilme pehmeä, koiran kiihtyessä tulinen.


Äiskän silmien tummuuteen me ei oteta kantaa, mut aika suurilta ja pyöreilt ne kyl näyttää, ku äiskä ei aina ymmärrä kaikkee kuulemaansa ja pyörittelee sit silmiään ihan untamona. Ja kyl ne äiskän silmät saa loistamaan ja pehmenemään, ku oikeen sitä mielistellään. Useimmiten ilme kuitenkin menee tonne tulisuuden puolelle, ku toi kiihtyneisyys on äiskän toinen olomuoto.Korvat: Ohuet, pienet, pehmeät, mustaa samettia muistuttavat. Kahta mallia. Ruusukorva, pieni alaspäin roikkuva korva, laskostuen ylös ja taakse paljastaen ulospäin kääntyneen reunan. Kolmiokorva, korvalehti laskostuu eteenpäin, kärki lähellä kalloa peittäen korvakäytävän ja osoittaen silmää kohti. Jälkimmäinen korvanmuoto toivottavampi .

Äiskän korvat kallistuu kyl enempi tonne ruusukorvien puolelle, ku sen verran ne höröttää. Näyttelyissä se sais kans varmaan maininnan liian isoista korvista, mut ei voi mitään. Tosin pitäähän tolla äiskälläkin olla jonkinlaiset kuuloelimet, et se voi kuulla meen esittämät vaatimukset. Tosin, välillä sil on kyl aika valikoiva kuulo, vähä niinku meilläki.

Purenta: Lievä alapurenta. Leveä alaleuka, jossa etuhampaat lähes suorassa linjassa. Leuan vinous ja hampaiden tai kielen näkyminen ei toivottua.

Oops, tää on paha. Taitaa tolla äiskällä lievää alapurentaa löytyä, vaiks ei noi hampaat, siis mitä niitä ny viel jäljellä on, taida kyl ihan suorassa linjassa olla. Hmm… Leuka on melko suora, mut toi kieli kyl pakkaa ain välillä roikkuu ulkona, mikä tietty on vaan sellanen opeteltu paha tapa.

Kaula: Niska hieman kaareva, voimakas, paksu, riittävän pitkä kantamaan päätä ylväästi.

Äiskän niska on kyl paksu ja voimakas ja aika pitkäki. Tosin mistään ylväästä pään asennosta tuskin voidaan keskustella, ku pääsääntösesti se roikottaa sitä päätään miten sattuu. Mut toi ny on vaan iän mukana tulevii vitsauksii, ku ei ton kokosta päätä mitkään luut tai lihakset jaksa vuositolkulla kannatella.

Eturaajat: Erittäin vahvat, suorat, kohtuullisen pituiset, hyvin rungon alla sijaitsevat. Lavat hyvin viistot.

Äiskän eturaajat on välttävät. Ei ne kyl kauheen vahvat oo, mut aika suorat ja pitkät kuiteskin. Niitten sijainti kyl vaihtelee millon missäkin, et siin ois äiskällä petrattavaa.

Runko: Lyhyt ja tiivis. Rinta leveä, kylkiluut hyvin kaarevat. Ylälinja ei saa olla köyry eikä notko.

Äiskän runko on melko lyhyt, mutta tiiviyttä se ei oo nähnykkään. Pitääki kysyy siltä, onks se koskaan ihan tosissaan aatellu tehä tolle rungolleen mitään. Ylälinjakaan ei kyl ihan läpäse rotumääritelmää, ku pääsääntösesti toi äiskä kulkee aika köyryssä.

Takaraajat: Erittäin vahvat, kohtuullisen pitkät, hyvin kulmautuneet polvet. Takaa katsottuna suorat ja yhdensuuntaiset.

Hih, pattipolvet noi ton äiskän polvet on. Lasketaaks ne sillon niinku kulmautuneiks??? No, onneks noi takajalat sentään sojottaa samaan suuntaan, ettei tarvi ihan silmiään päästään hävetä, sen kans ulkona kulkiessa.

Käpälät: Eivät niin pitkät kuin jäniksenkäpälät, eivätkä niin pyöreät kuin kissankäpälät. Varpaat hyvin toisistaan erillään, kynnet mustat.

No aikas hyvältä näyttää äiskällä toi tassun pituus ja vaiks kynnet ei mustat ookka, ni kynnenaluset on sit mustaaki mustemmat. Kelpaa.


Häntä: Korkealla kiinnittynyt, mahdollisimman tiivisti lantion yli kiertynyt. Kaksinkertaisesti kiertynyt on ihanne.

Äiskää, mihin sä oot hukannu sun häntäs, ku me ei löydetä sitä? Eks sä tie, et typistäminen tai täs tapaukses vissiin amputaatio, on kiellettyy.

Liikeet: Yhdensuuntaiset etuliikkeet, samoin takaliikkeet. Eturaajojen tulee liikkua voimakkaasti eteen ja takaraajojen vapaasti polvia hyvin käyttäen. Lievä rullaus takaosassa tekee käynnistä tyypillisen.

Voi, voi, voi, miten toi äiskä laahustaa. Ei tietooka kunnon liikkeistä eikä varsinkaan rullauksesta. Ny äiskä tälleen alkuun, ni paas juoksee 100 kertaa noi meen rappuset ylös ja alas, ni katotaan saatasko tohon sun käyntiis vähä puhtia ja voimakkuutta. Sit sen jälkeen voitaski kattoo jotain malliohjelmaa, ni säkin voisit tajuta, mitä se pepun pyöritys tarkottaa.

Karvapeite: Hieno, sileä, pehmeä. Lyhyt ja kiiltävä. Ei karkea eikä villava.Väri: Hopea, aprikoosi, fawn (=kellertävä) tai musta. Värin oltava puhdas ja värityksen sekä maskin ja selkäjuovan selvästi erottuvat. Maski, korvat, poskitäplät sekä selkäjuova mahdollisimman mustat ja selväpiirteiset.

Ai, jai, jai… Kylk ois äiskällä tekemistä ton karvapeitteen kaa. No jos ny unohdetaan sen sääret, mis muuten on ihan mukavan tuntunen karvapeite kaa ja keskitytään sen turkkiin, mitä se tukaks nimittelee. No onhan toi jonkinlaine fawni toi äiskän turkki, mut selkäjuova on kyl levinny vähän sinne ja tänne. Ja kunto on kyl tosi huono, johtuu varmaan äiskän ravinnosta (montaks hampurilaista tuli tälläki viikkoo syötyy, niih), et turkki ei kiillä olleskaan. Ottas vähä oppii meikäläisistä. Saksiiki se kyl kaipais, vaiks ei trimmattava rotu ookkaan, ku on päästäny turkkinsa kerta kaikkiaan aivan liian ylipitkäks.

Koko: Ihannepaino 6.3 - 8.1 kg

No niin, tuus äiskä puntariin, ni katotaan paljoks sä oikeen painat. Hui kauhistus, ny on kyl rotumääritelmäs menny pilkku väärään paikkaan ja nolla unohtunu perästä. Äiskä, ei yhtään väli-, ilta- tai namupalaa sulle ainaska kuukauteen.

Virheet: Kaikki poikkeavuudet rotumääritelmästä suhteutettuna virheen vakavuuteen. Vihaisuus ja sairaalloiset piirteet ovat hylkääviä virheitä.

No niih, tais hylky tulla äiskälle tällä perusteella. Nytki se on niiskuttanu ja köhiny sairaalloisesti jo pari kuukautta ja saanu viel jonku huulitulehduksen (äiskä, kannattais käyttää sitä canofitee), turisemattakaan tosta vihaisuudesta, mikä tuntuu olevan sille ihan sellanen joka päiväinen juttu, hih….


No niin, summa summarum. Ei toi äiskä ihan tota rotumääritelmää täytä, vaiks yritys on kyl kova. Nytki se haukkuu, ku mopsi konsanaan. Apuva!!! Se haukkuu meille. Ny Antero mennään ja lujaa. Pitäkääs tassut pystys, et päästään karkuun ja seurailkaas sitä omaa lähipiiriinne, et löytyskö sielt potenttiaalisii mopsiehdokkaita, WUH, WUH…. (ähäkutti äiskä, et sä meitä kiinni saa).

10 comments:

Jenna said...

Tää oli pojat hauska :)! Oisitte tehny tän vaa ens viikol vasta niin kato Anne ois hakenu sen äiskän tänne,niin kun se ois kotiutunu se ei ois enää musitanu mist te ootte puhunu ku se ois ollu vaan et Siiri! Noh koittakaa kuitnekin pojat ymmärtää sitä äiskää ensviikol, kun mä epäilen et sil nousee kuume :D!

Fonzie ja Andy said...

Jenna, ainahan tol äiskäl on kuumetta. Onneks saadaan viikon päästä olla ihan omassa rauhassa, ku saadaan toi äiskä sinne sun kiusaks. Vois se kyl tuoda Siirin vaiks tänne meen seuraks. Naisseuraa katos ei oo koskaan liikaa, hih...

Guru, jengin stara said...

Science fiction sentään! Jopa te aiheen ja kohteen keksitte! Me ollaan kyl jo kauan huomattu, että meidän äippä muistuttaa mopsia monelta osin. Lyhyet alaraajat, roikkuva vatsa, kädet vispaa sinne tänne, silmät muljahtelee päässä ja niissä on tulehtumaa ja haavaa aina joskus. Nenävekkii sil ei ole, mutta silmäluomet vekittyy sillai, että vastais samaa. Poskissa on samanlaiset roikkuvat kuin meillä ja karvaa kasvaa pitkin leukaperiä. Sen purenta on vaik mitä, sille ei oo määritystäkään, kun sieltä, täältä on joku hammas pois ja jossain ihan uusi. Meille riittää vaseliini kuonokuivuuteen, äipän pitää laittaa vaik mitä tippoi ja kreemejä, eikä me huomata mitään eroo siinä, paitsi, että poimut syvenevät ja valokynää kuluu.( Me aika usein yhdes levitetään äipän naamaan pinnotteita, mä toimin vähän kuin stylistinä ja tarkkailen, että poskipuna tulee paikoilleen)

Me ollaan mainio trio, Mirkku, äippä ja mä: lyhyitä, pulleita, löysää nahkaa, karvaa lähtee, selvät rajat karvassa(äipäl harmaa ja selkeä juurikasvu), läähätetään ,jos rasitutaan. En voisi kuvitella, et äipän koirana olis saluki tai joku vinttikoira, sille yhdistelmälle ulvois kaikki naurusta.

Fonzie ja Andy said...

Guru, me tikahdutaan naurusta. Teil on siel tosi mahtava Mopsiäippä. Me muuten unohdettiin toi meen äiskän karvanlähtö. Arvaa vaan, onks niit haivenii joka paikassa. Tänään aamulla iskä löysi yhen jopa paistetusta kananmunasta, mitä sen piti syödä, hih...

No täytyy turista, et onneks noi kaksjalkaset alkaa muistuttaa meitä. Oishan se ihan hirveetä, jos ne tosiaan näyttäs salukeilta tai vaiks mäyräkoirilta, mikä kyl taitas olla iskän salainen haave (iskä: juu 12 kappaletta, mielellään kylmänä ja siistissä pahvipaketissa). No just joo, toi on tota iskää. Oottakaas ku laitetaan iskä tutkimuskohteeks. Vois hymy hyytyy, ku todettas se ihan sekarotuseks, hih...

Pärjäilkää kamut, häntä saparolle ja silleen (sitä noi kaksjalkaset ei sentään viel osaa, hih...)

rosedale said...

Huippua äiskän rotumääritelmä :)

Mut Atsusta aivan yli ihana toi vika kuva *love*

Mister President said...

Huomenta Rosedale!

Siinäs näät, miten ahkerii me ollaan. Ei kuule laiskotella, vaan tehdään raakaa työtä. Nykin viikossa saatiin äiskä määriteltyy, ku normaalisti kaksjalkasilla tollaset hommat kestää iät ja ajat, hih....

Hmm... Ja Anteron kuva. Paistaa se päivä joskus risukasaankin ja Anterokin onnistuu kuvassa (toisin ku mä, joka onnistun joka kerta, HIH...).

Sammy Q said...

Melkosta... Tosin, jos tutkii ihmisen rotumääritelmää, niin en silti usko et tein äiskä oikein osuis siihenkään :D Vitsi vitsi vitsi, älä ny suutu...

Talviterveisin,

Sammy Q

Mister President said...

Joo Sammy Q, toi äiskä kyl taitaa olla kaikkien määritelmien ulkopuolella, hih....

Satu-täti said...

Jatkakaa tiedemopseina!

Tehkääs pojat toi rotumääritelmä myös iskästänne, niin saadaan vähän vertailukohtii noihin "kriittisiin " tuloksiin....
Satu-tätikin löysi itsestään monta yhtäläisyyttä, mut se johtuu varmaan niistä naamanpesuista uutena vuotena.

Kaunista kevättä odotellessa
pidetään tassut ja turkit kunnossa
Toivoopi Satu-täti ja Jari

Fonzie ja Andy said...

Satu-täti ja Jari!

Voitas me kyl jatkaa tota tieteen harjottamista, mut se ku ei oikeen lyö leiville. Tostaka määritelmästä ei tullu hyvyyden hyvyyttä, et kai se on uskottava, et tieteen teko ei kannata.

Tassut ja turkit on jo lähes kevät kunnossa, et ei muuta, ku lumet veks ja nauttimaan lämmöstä (äiskä: no joopa, paljonkohan nytkin on pakkasta).

ps. äiskä kiittää "tulisesta" kirjeestä ;)